Cucs de seda

por | 10 febrero, 2020

Versión en castellano de nuestro diario


Si vols saber més, jugar i aprendre sobre els cucs de seda, no et perdes l’estupenda aplicació web de Bertín el Gusanito de Seda.


Divendres, 7 de febrer de 2020

Hui han nascut els primers cucs de seda. Han estat dins dels ous des de maig passat, és a dir, 8 mesos. Si vols conservar els ous d’un any per al següent, has de mantindre’ls en un lloc sec, fosc i fresc.

Cada any, degut al canvi climàtic, el calor enganya a aquests animalets tan curiosos, i naixen abans de temps. Ara tenim un gran problema perquè els arbres de morera no tenen fulles noves. Alguns tenen fulles de l’any passat i és lo que els hem donat per a menjar, però estan molt seques i no sé si aprofitaran.

He llegit que per novembre es poden ficar els ous a la nevera i, com que fa fred, no naixeran fins que no els tragues, quan ja els arbres tinguen fulles.

Com podeu veure, són de color negre i molt xicotets, apenes tenen 3 mm de llargària. Si els observes amb una bona lupa, podràs distingir els pelets que els cobreixen tot el cos.

No t’enganye, 3 mm.

Els ous de color blanc ja estan buits. Els altres són de color negre perquè encara tenen l’animalet dins. Espere que no tinguen molta pressa per nàixer i s’esperen un parell de setmanes.


Dimecres, 19 de febrer de 2020

Després de 12 dies, alguns no han superat el no tindre bon aliment. Les fulles que els donava de les que quedaven de l’any passat, encara que de color verd, estaven massa dures i no menjaven. Alguns han mort. Per sort he trobat un parell d’arbres que ja tenen fulles noves. Mireu com deixen la fulla que els he posat aquest matí. Està clar que mengen. La fulla sembla un colador.


Dilluns 24 de febrer de 2020

Després de 17 dies, les criatures han crescut prou i, sobretot, han canviat el color. Ja són blancs i misuren 1 cm de llarg. Resulta impresionant que en apenes dues setmanes han augmentat el seu tamany en tres vegades, el 300%.

No t’enganye, 10 mm.


Dilluns 2 de març de 2020

Han passat altres dues setmanes i han crescut de valent. De nou, en dues setmanes han triplicat el seu tamany. Aquest campió ja arriba als 3 cm de llargària, i no t’enganye.


Com creixem

Al llarg de la meua vida realitzaré quatre mudes o canvis de pell i arribaré als 8 cm de longitud. Si em veus que estic quiet, sense moure’m i amb el cap alçat, no has de tocar-me perquè estic mudant la pell. Si em trasllades, perdré la subjecció necessària per abandonar la meua antiga pell i segurament moriré.

En la fase de muda, el procés sempre és el mateix: caps en alt i unes 24 hores de completa inactivitat.


Dilluns 17 de març de 2020

En aquesta foto pots veure una muda. És igual que quan les serps deixen la seua vella pell. Ens la llevem com si fora un guant i es queda com la veus. D’aquesta forma podem continuar creixent.

I ací baix pots veure que no parem de menjar.

Aquests dies el nostre cuidador haurà d’esforçar-se molt per a aconseguir-nos fulla de morera, perquè necessitem molta quantitat. Som uns goluts i no parem de menjar.

Ah, per cert, nosaltres també estem confinats a casa com tots vosaltres, però al nostre amo segur que li deixen eixir a buscar-nos menjar. Al cap i a la fi som les seues mascotes i les de tota la classe. No esteu d’acord?

Podeu veure a la foto que som de dues races diferents: llisos (els blancs) i zebrats (els que tenim ratlles), però ens podem mesclar. Els nostres descendents eixiran zebrats o llisos.


21 de març de 2020

Ahir va començar la primavera. Hui ja són sis setmanes del nostre naixement. Bé, nosaltres vam ser els primers, però tinc germans molt més xicotets que van nàixer molt més tard. Nosaltres tres ja estem a punt d’aconseguir la següent fase de la nostra vida. Ja no serem larves. Ens tancarem dins del nostre capoll i ens direm crisálides, però de moment, encara hem de menjar molt i aquesta fulla té molt bona pinta.


22 de març de 2020

Hui he enxampat a un dels més jovenets acabant el procés de la muda. Mira com ja quasi ha acabat de desprendre’s totalment de la seua vella pell. Se la lleva com si fora un guant.

I fins sembla que té cara de cansat. A que sí?


25 de març de 2020

Hui el primer de tots ha decidit fer el confinament. 🙂

Han passat 48 dies des que descobrim els primers naixements el 7 de febrer. Hui el primer valent ha començat a construir el seu capoll de seda en un racó de la caixa de cartó. Quan acabe, passarà uns 17 dies tancat i veurem eixir unes magnífiques papallones.


31 de març de 2020

Procés final d’una muda:19 de abril de 2020

Hui, després de més de dos mesos que van nàixer els primers (7 de febrer) , ha eixit la primera palometa. Està clar que és una femella perquè té l’abdomen voluminós, arredonit i a més, està molt tranquil·la, quieteta, esperant. Si fóra un mascle, no pararia de moure’s i aletejar.