Insecte pal

por | 16 julio, 2020

Palita Ortega ya ben criada. Está feta toda una dona.

Versió en castellà

2 de març de 2020

Ens han regalat tres cries d’insecte pal. No sabem quants dies tindran de vida. Molt pocs, certament. A penes mesuren 2 cm i de moment es diuen nimfes. De les tres cries que ens van donar, només ha sobreviscut una. Esperem que arribe a l’etapa adulta.

20 de març de 2020

A causa del confinament he de portar-me’l a casa i el cuidaré el millor que puga.

Podem observar clarament que es tracta d’un insecte perquè té sis potes i dues antenes molt xicotetes.

El cos el té dividit en tres parts: cap, tòrax i abdomen.  En l’abdomen té sis o set anells. Del tòrax és d’on salen els tres parells de potes.

29 de març de 2020

A penes es nota, però està més fort i actiu. Ara estem segurs que Palito sobreviurà… Bé, no rigueu. Calia posar-li un nom i Palito Ortega és el primer que se m’ha ocorregut.

Les fulles que menja són d’uns arbres molt comuns a València. Cal procurar que no estiguen en carrers amb molt de trànsit per això de la pol·lució i la contaminació

24 d’abril de 2020

Mentre era xicotet ho he tingut en un pot de vidre. Necessiten un espai vertical, almenys tres vegades més gran que ells perquè per a poder mudar es pengen i així es desprenen de la seua antiga pell.

En el sòl el més senzill és col·locar paper de rotllo de cuina humitejat per a mantindre la humitat ambiental. Així no és necessari ruixar amb un esprai.

Ara que ja va creixent li he construït una caixa, però aquesta caixa també se’m quedarà xicoteta.

Les *ramitas de l’arbre que menja convé col·locar-les en un recipient amb aigua tapat amb paper d’alumini o amb un xicotet forat en la seua tapa. Així les branques es conservaran fresques algun dia més. Cada tres o quatre dies és necessari canviar-les.

11 de maig de 2020

Però mira com menja aquest insecte pal.

10 de juny de 2020

Hui m’he trobat a Palito tirat, immòbil, buit, quiet. Se’ns ha mort? No, tranquil, és només la muda. Palito està molt més fort. El color se li ha tornat més fosc i sembla un autèntic tronc.

26 de juny de 2020

Aquest autèntic prodigi del camuflatge pertany a la família dels fàsmids (fantasmes) per la facilitat que tenen per a desaparéixer. Ja pràcticament té tres mesos i ha crescut un munt.

13 de juliol de 2020

Sense comptar la longitud de les potes davanteres, Palito Ortega ha aconseguit la considerable llargària de 12 cm de longitud. La veritat, no pensàvem que es faria tan gran.

14 de juliol de 2020

Quina sorpresa! Al final resulta que Palito no era Palito; era Palita. Hui he trobat que ha post. A penes es distingeixen perquè només mesuren 1 mil·límetre. Són súperxicotets. Els foradets del paper de cuina semblen fets a la seua mida.

Això de mascle o femella no és molt clar. Sembla ser que en aquesta espècie només hi ha femelles i es reprodueixen per partenogénesis, és a dir, no necessiten d’un mascle que fecunde els ous.

De moment ja hem preparat una incubadora per a guardar els ous. A veure si naixen.

16 de juliol de 2020

Aquest és el terrari en el qual hem tingut a Palita Ortega No és massa alt, però se les ha apanyat prou bé per a fer les seues mudes.

Per a guardar els ous, basta posar un paper de cuina en una capseta de plàstic. En el centre hi ha un tap amb cotó humit per a mantindre la humitat ambiental i a la tapa l’hem foradada amb una agulla calenta perquè es mantinga ventilat i perquè les nimfes no puguen escapar-se, perquè són molt escapistes. Cada dia trobe de dos a cinc ous. No podem guardar-los tots, perquè poden arribar a posar uns 60. A veure quants dies tarden a fer eclosió. 

7 de desembre de 2020

Hui m’he emportat una sorpresa majúscula: hem trobat que un altre dels ous que havíem guardat en la incubadora en la classe, després de quasi dos mesos, ha fet eclosió i ha nascut un altre insecte pal, germà de l’anterior.

No està molt en forma i encara té l’ou pegat a l’abdomen. Espere que sobrevisca.

7 de gener de 2021

He intentat que es desprenguera de l’ou, perquè el tenia pegat a la pota, la qual cosa ha provocat el seu mecanisme de defensa. Fàcilment perden una pota si es veuen atrapats, però d’aqueixa manera poden escapar dels perills.

6 de febrero de 2021

Palita Ortega, portava diversos dies molt quieteta en el sòl del terrari. Ahir encara es movia una miqueta, però hui l’he agafada i està rígida i immòbil. No sé exactament quin dia va nàixer, però ens la van donar al març de 2020, per la qual cosa pràcticament ha viscut un any. Ha arribat a mesurar 16 cm de llarg. Tota una campiona.